Wednesday, August 8, 2012

RawTherapee 4.0.9 vs Lightroom 3.5


Zaujal mě článek, který srovnává výstupy různých RAW formátů Srovnání kvality zpracování fotografií – chromatická aberace, ostření, demosaic a napadlo mě ještě srovnat výstupy z Lightroom a RawTherape v případě, že fotíme s vyšší citlivostí.

Použil jsem vlastní fotografii pořízenou přístrojem Canon 550D a nevalným objektivem Sigma 50-200mm. Fotografie je focená citlivostí ISO800, což je pro 550D bez problémů snesitelné (viz. test na dpreview).

Nejprve screenshot ihned pootevření fotografie v Lightroom a RawTherapee:
LightRoom - ihned po otevření
RawTherapee - ihned po otevření
Fotografie je trochu podexponovaná, tomu se budeme věnovat později. Lightroom používá jako výchozí větší  kontrast, rovnež si lépe poradí s barevným šumem (přestože redukce šumu nebyla prozatím aktivována), což se projeví při zvětšení 1:1.

Lightroom - 1:1, bez redukce šumu

RawTherapee - šum při použití Contrast by detail levels

To je způsobeno především použitím nástroje Contrast by detail levels, který šum ještě zvýrazní. Tento nástroj dobře funguje pouze při nižších ISO.

Nyní se pokusím vytvořit pokud možno identické výsledky oběma nástroji. Upravím expozici a kontrast (pomocí Blacks), vypnu Contrast by detail levels, od barevného šumu pomůže v RawTherapee funkce Defringe a musím ještě použít Noise reduction. Výsledkem jsou tedy následující obrázky (1:1):
Výstup z RawTherapee - vyšší šum, více detailů

Výstup z Lightroom

Výstup z RawTherapee - nížší šum, ztrácí detaily, šum je stále patrný ve vodě
 Výstupy z programů - plná velikost:
RawTherapee - nížší šum, ztrácí detaily

Lightroom

RawTherapee - vyšší šum, více detailů
Přidávám ještě jedno porovnání detailů v Lightroom a RawTherapee, které ukazuje, že s šumem je v RawTherapee v tmavých pasážích problém i při ISO 100 (fotka byla opět podexponovaná):

Lightroom - šum ve stínech - bez použití funkce redukce šumu (viz. History)

RawTherapee - pokus o odstranění šumu, funkce Contrast by detail levels povolena.
 Následuje poslední porovnání výstupů, tentokrát s povolenou korekcí chromatické aberace a vypnutého Contrast by detail levels.

Lightroom

RawTherapee - poněkud měkčí podání, povšimněte si červeného artefaktu na větvích spadlého stromu (zbytek po aplikaci funkce Defringe).
Byť jsem fanoušek opensource řešení, co se týká kvality výstupu RawTheapee, jsem mírně zklamán. Rovněž rychlost samotné práce s Lightroom se nedá srovnat (práce s histogramem je v LR velmi rychlá a intuitivní).

Buďme ovšem optimisté, RawTherapee urazil od svých počatků pořádný kus cesty a vývojáři na něm stále intenzivně pracují. Navíc s trochou trpělivosti lze v mnoha případech svobodným softwarem dosáhnout velmi podobných výsledků jako s profesionálním nástrojem za několik tisíc.


1 comment:

Unknown said...

Pěkné. Nemohu si pomoci, ale mě se výstup (fotka labutí nebo co to je :-D) líbí více. Myslím ten více šumu, více detailů. Jasně, šum tam je, ale je docela pěkný a detaily nechybí. Fotka z LightRoomu je vyhlazená a detailní a skoro bych tam přidal kapku "Grain". Nejsem teď na kalibrovaném monitoru, LightRoom má zdá se přesnější barvy.